Kaksi naista maalaa kuvaa

Luovuutta politiikkaan -viikolla lähes 160 päättäjää vieraili taidealan oppilaitoksissa

Ensimmäistä kertaa järjestetty valtakunnallinen Luovuutta politiikkaan -kampanjaviikko tarjosi kiinnostavia keskusteluja, iloista heittäytymistä ja lukuisia kohtaamisia eri puolilla maata.

Valtakunnallista Luovuutta politiikkaan -viikkoa toteutti 6.-10.2.2023 kaikkiaan 68 eri taiteenalojen oppilaitosta, joissa vieraili viikon aikana 157 poliitikkoa. Kampanjaa koordinoivat alojen kattojärjestöt Taiteen perusopetusliitto jäsenjärjestöineen sekä Suomen konservatorioliitto.

Luovuutta politiikkaan -kampanjan tavoitteena oli nostaa taidetta ja kulttuuria harrastavien ja opiskelevien lasten ja nuorten äänen ja kiinnostuksen kohteet, sekä harrastus- ja opiskelumahdollisuudet osaksi julkista keskustelua. Kampanja lisäsi myös tietoisuutta ja ymmärrystä taiteen perusopetuksesta ja kulttuurialan ammatillisesta koulutuksesta sekä niiden merkityksestä mm. hyvinvoinnin, kestävyyden, aktiivisen kansalaisuuden ja demokratian vahvistajana.

Taiteen perusopetus ja kulttuurialan ammatillinen koulutus kiinnostikin päättäjiä laajasti yli puoluerajojen. Ilahduttavan suuri joukko kuntien hallitusten ja valtuustojen puheenjohtajia ja jäseniä, aluevaltuutettuja sekä kevään vaaleissa eduskuntaan pyrkiviä ehdokkaita tutustui oppilaitoksiin viikon aikana. Istuvia kansanedustajia vieraili kaikkien yhdeksän vaalipiirin oppilaitoksissa, joiden alueella kampanjaa toteutettiin. Myös ministereitä ehti mukaan.

Kampanjaviikon aikana poliitikoille tarjoutui mahdollisuus osallistua kokemukselliseen tekemiseen lasten ja nuorten taideopetusta antavissa oppilaitoksissa ja keskusteluihin oppilaitosten henkilöstön sekä lasten ja nuorten kanssa. Kukin oppilaitos oli suunnitellut oman ohjelmansa ja poliitikot lähtivät innokkaasti mukaan mm. tanssi- ja soittotunneille, improvisaatioharjoituksiin, ihmispyramidin rakentamiseen, muotokuvan tekoon sekä sanataiteen ja käsitöiden pariin. Samalla käytiin keskusteluja niin poliitikon työstä kuin taideharrastusten ja -opintojen merkityksestä lapsille ja nuorille. Moni päättäjä kertoi vaikuttuneensa lasten ja nuorten sitoutumisesta ja innostuksesta sekä tinkimättömästä työstä, jota taideoppilaitoksissa tehdään.

Kampanjaviikon tunnelmiin voi palata sosiaalisessa mediassa tunnisteiden #luovuuttapolitiikkaan ja #kreativitetipolitiken avulla.

Osallistuneet oppilaitokset sekä vierailijat löytyvät Taiteen perusopetusliiton sivuilta.